Ispravan i neispravan kod

- Šta je to HTML?

HTML je jezik koji se koristi kao standard za prikazivanje i formatiranje stranica na webu. HTML dokument sadrži određene komande tj. tagove kojima prikazujemo i formatiramo sve elemente jedne web strane. Da bi smo dodali naslov, pasus, sliku, link ili neki drugi element našoj web strani koristićemo HTML jezik. Internet Browseri (Internet Explorer, Firefox, Opera) su zapravo programi koji razumeju HTML jezik i koji ga pretvaraju (parsuju) u web stranu kakvu je vidimo.

-W3C standardi

World Wide Web Consortium (W3C) je organizacija koja je zadužena za propisivanje i primenu web standarda. Osnovana je od Tim Berners-Lee-a, čoveka koji je praktično izmislio web. Ova organizacija svojim propisima i preporukama usmerava web developere kao i proizvođaće browsera na poštovanje standarda u izradi i prikazivanju web sadržaja.

-Zašto poštovati standarde?

Web standardi omogućavaju da web sadržaj bude dostupan širokom broju ljudi kao i da se prikazuje isto ili slično na različitim uređajima, pod različitim operativnim sistemima i u različitim browser-ima. Standardi u pisanju koda doprinose boljoj dostupnosti vašeg websajta. Greške u kodu i nepoštovanje standarda dovode do loše pozicije na pretraživačima. Loše napisan kod se sporije učitava, različito se prikazuje, u zavisnosti od vrste browsera i nije dostupan širokom broju ljudi.

-Validacija

Najbolji način da proverite da li je HTML/CSS kod vašeg websajta ispravno napisan jesu online validatori. Dovoljno je da unesete url adresu stranice koju želite da proverite i ubrzo ćete videti rezultat. Validator će vam ukazati na sve greške i propuste u vašem kodu ukoliko postoje. Možete proveriti i validnost vaših lokalnih dokumenata pre nego što ih postavite online.

http://validator.w3.org/

This entry was posted in optimizacija za pretraživače, web razvoj and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>