CodeIgniter knjiga

CodeIgniter for Rapid PHP Application Development
CodeIgniter for Rapid PHP Application Development -
David Upton

Knjiga na koju sam skoro naleteo, jako me je obradovala, jer već dugo tražim dodatnu literaturu za CodeIgniter, tako da sam je pročitao u dahu.

Može se slobodno reći da je trenutno ovo jedina knjiga na tržištu, posvećena ovom sve popularnijem php framework-u.

Knjiga ima 257 strana, kroz koje autor objašnjava način funkcionisanja CI, prolazi kroz mnoge njegove funkcije i nudi praktična objašnjenja i uputstva za razvoj aplikacija zasnovanih na ovom frejmworku.

Autor u prvim poglavljima objašnjava prednosti i mane CI-a, prolazi kroz proceduru instalacije i osnovnog podešavanja i objašnjava osnove MVC arhitekture i njenu primenu u CodeIgniteru.


Za sve one koji se prvi put susreću sa CodeIgniterom ili sa nekim frejmworkom, vrlo korisno je upoznavanje sa vrstom fajlova i načinima njihovog korišćenja, od modela, viewa, controlera do biblioteka, pluginova i helpera. Autor objašnjava osnovne razlike između ovih fajlova kao i načine njihove primene u praksi.

Dalja poglavlja obrađuju razne oblasti primene CI-a kroz njegove biblioteke i klase. Od baza podataka, sesija, formi i validacije, do manipulacije fajlovima, CRUD modela i raznih helpera koji vam olakšavaju rad. Knjiga je puna konkretnih i praktičnih primera iz prakse koji će vam pomoći da razvijate sopstvene web aplikacije uz pomoć CodeIgnitera. Zanimljivo je i poglavlje posvećeno CI objektima, a koje objašnjava Codeigniterove super objekte i način njegovog rada, ovo je dobra osnova i za prelazak sa procedualnog na OOP programiranje i PHP5. Tu su zatim i poglavlja posvećena testiranju performansi vaše aplikacije, debagovanju grešaka, kao i FTP/XML-RPC i email komunikaciji u CIu.

Knjiga je napisana za početnike i srednje napredne korisnike, a idealna je za sve PHP programere koji žele da pređu na MVC način programiranja, a koji još nisu imali iskustva sa nekim PHP frameworkom, kao i za sve one koji žele da nauče da rade u CodeIgniteru.

Poglavlja su kratka i informativna i nude vam odličnu osnovu za dalje usavršavanje i učenje.

Moja preporuka, svakako, bar dok ne se ne pojave novije knjige sa ovom temom tj. temom CI-a. Jedina zamerka koju bih mogao da uputim autoru je vezana za kod koji prati knjigu i koji je mogao biti malo bolje organizovan i napisan, pomalo je konfuzan i traži od vas da idete pravolinijski od početka ka kraju knjige, jer se nastavlja, mada za nekoga ovo ne mora da bude i problem.

Pored CI sajta (foruma i wikija) raznih blogova i video tutorijala, ova knjiga je svakako još jedan dobar resurs za upoznavanje CodeIgnitera i načina rada u njemu.

This entry was posted in web razvoj and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>