Facebook narcisi

Facebook kao socijalni fenomen već je počeo da se koristi i u naučno-istraživačke svrhe, a pravi primer je nedavna psihološka studija koju su organizovali istraživači na “Georgia” univerzitetu koji su se bavili narcizmom na socijalnim mrežama.

Istraživanje je obuhvatilo oko 130 facebook korisnika i njihovih online profila, a ocenjivani su između ostalog njihov narcizam, egoizam i ekstravagancija.

Detaljni rezultati koji su objavljeni u oktobarskom “Personality and Social Psychology Bulletin” pokazali su da se već preko broja facebook prijatelja, vrste fotografija kao i samih aktivnosti (“wall post” poruka i sl.) na nekom facebook profilu mogu otkriti i neke dublje psihološke karateristike pa i poremećaji njihovih vlasnika. Narcistične osobe pored toga što su sklone preteranom broju online prijatelja, imaju u svojim profilima i više preteranih, glamuroznih, samo dopadljivih i samo reklamirajućih fotografija.

Narcise nije teško uočiti, iako ovakve osobe na prvi pogled deluju privlačno i šarmatno, posle nekog vremena shvatićete da oni koriste vas i druge ljude samo za sopstvene interese. Oni često povređuju ljude oko sebe, a ne retko i sami sebe. Narcistične osobe koriste socijalne mreže, slično kao i u stvarnom svetu, kako bi uspostavile i proširili brojne ali površne veze i kontakte sa drugim ljudima.

Ovo naravno ne znači da su svi facebook korisnici narcisi, već samo da narcisoidne osobe uveliko koriste socijalne mreže kao idealno sredstvo za ličnu promociju, stvaranje konekcija i naglašavanje kvantiteta u odnosu na kvalitet, jer što više konekcija imate vaš online status i “ugled” raste, baš kao i ego. Međutim, da li je vaš društveni život bogatiji ako imate 800 facebook prijatelja ili su oni ipak samo trofej pitanje je za diskusiju. Lično, uvek sam više cenio kvalitet od kvantiteta, pa takav stav imam i prema ljudima sa kojima se družim.

Ono što je sigurno je da je vreme narcizma, egoizma i međuljudske otuđenosti već odavno naša stvarnost, nisu nam potrebni naučnici da bi nam ovo rekli, dovoljno je da upalimo TV, otvorimo browser ili se osvrnemo oko sebe. Na sve strane nas obasipaju porukama tipa “Brini o sebi”, “Jer ti to zaslužuješ” i sl. koje direktno gode našoj sujeti i našem egoizmu, a sve u cilju veće potrošnje i manipulacije. Možda internet ne menja svet onako kako smo zamišljali ili kako bi želeli, ali socijalne mreže su samo globalna slika sveta i društva u kojem živimo, a koje bi moglo i trebalo da se razvija i da bude bolje, ali nažalost nije. Savremeni način života nameće nam površnost i egoizam kao deafult, što naravno ne znači da se nećemo boriti protiv toga. Individualnost DA narcizam, nikako.

Izvor: http://www.livescience.com/culture/080926-facebook-narcissism.html

Imate nešto da kažete? Možete ostaviti vaš komentar u nastavku.

This entry was posted in internet and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>