WordPress kao CMS

Jedan od najpopularnijih besplatnih blog softvera danas je svakako WordPress sa preko 10 miliona aktivnih korisnika, od kojih se 4,5 miliona nalazi na wordpres.com i oko 5,6 miliona nezavisnih instalacija.

Pored toga što se dokazao kao platforma za lični publišing i blogovanje, ono što je možda manje poznato je da se wordpres može koristiti i kao CMS za razne vrste websajtova i web projekata.

Jednostavan sistem templejta, veliki broj različitih dodataka (pluginova), brzina, jednostavnost, optimizovanost koda za pretraživače samo su neki od njegovih aduta koji ga nameću kao rešenje za mnoge situacije.

Brendiranje WP se realizuje preko njegovih templejta ili takozvanih tema. Internet je prepun besplatnih ali i komercijalnih tema koje se prilično jednostavno instaliraju i koriste. Obično ih je potrebno raspakovati i upoladovati u određeni folder na serveru i zatim aktivirati u samom wordpress-u. Simple as that.

Ako želite da koristite WP kao CMS, verovatno vas gotovi templejti koje ćete pronaći na internetu neće zadovoljiti pa je u tom slučaju bolje da naručite izradu templejta prema vašim potrebama.

Neka organičenja naravno postoje i WP nije univerzalno CMS rešenje, ali vam njegov izbor može znatno uštedeti ne samo vreme već i novac.

Developerima savetujem da istraže i upoznaju sve mogućnosti njegovih templejta, ali da se uzdrže od hard codinga WP core fajlova i funkcija. Ako već ne uspevate da rešite problem WP-om onda potražite neko drugo rešenje.

A budućim naručiocima sajtova savetujem da razmotre i ovo web rešenje, naročito ako su suočeni sa kratkim rokovima i ograničenim budžetom. Iskusni WP dizajneri vam mogu uštedeti obe stvari.

This entry was posted in web razvoj and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>