Povratak b(l)ogu

Prošlo je skoro godinu dana kako nisam ništa napisao na svom blogu. Opravdano odsutan, a možda i ne, ko god da me je pratio, već me je odavno zaboravio i  izbrisao iz svog  feed readera. Slučajni prolaznici koji su preturali po ovom polumrtvom blogu, uglavnom su čitali moje hejterske članke o Facebook-u, a bilo je i onih koji su bili zainteresovani za ono što sam pisao o SEO optimizaciju.

Između prošlog posta i ovog  mnoge stvari su se promenile. U međuvremenu sam se oženio i promenio mesto boravka. Moja supruga (volim kad  to napišem tako zvanično)  i ja smo već 9 meseci u Sloveniji, tačnije u Ljubljani. Prvo sam ja dobio posao a zatim i ona, uglavnom preko preporuke i CV-a. Preko firme su nam sredili sve potrebne papire za dolazak i boravak (radnu dozvolu, boravišnu vizu), procedura je bila dugotrajana i košta, a najviše živaca, ali kada vam jednom lupe šengen u pasoš sve muke se zaboravljaju i ostaje samo lep osećaj slobode i EU zvezde koje iskre iz očiju.

Slovenci vole da uvoze radnu snagu iz exYU zemalja, naročito ako im pokažete da ste stručni u svom poslu. Meni je dosta  pomogao bivši kolega iz Bg-a koji je u Ljubljanu došao godinu dana pre mene, a koji mi je javio da interaktivni deo njegove marketinške agencije traži ljude. Njegova iskustva su bila super pa me je ubedio da probam i ja.

Poslao sam biografiju pa su me uskoro kontaktirali. Videli smo se u Beogradu i dogovorili, na pivu da bih mogao da počnem da radim za njih čim mi srede sve papire.

Prvi dani u “inostranstvu” su mi bili teški, bio sam sam i izgubljen. Žena mi je došla tek mesec dana kasnije a ja sam bio okružen ljudima dosta mlađim od mene koji nisu baš razumeli srpski, niti sam ja razumeo njih. Samo sam se smeškao ćutao  i klimao glavom i verovatno im delovao kao totalni kreten.

Ubrzo sam upao u mašinu i poslovi su se nizali jedan za drugim sa tankim rokovima, za juče. Ostajao sam na poslu dugo i skoro da sam zažalio što sam došao, totalni overburn. Trebalo mi je neko vreme da se uklopim i snađem, da vidim kako sistem funkcioniše.

Ono što mi je bilo izuzetno i što me je držalo je svakako bilo iskustvo rada u jednoj takvoj firmu, u web agenciji koja ima preko 50 zaposlenih. Od expirience designera, art direktora, informacionih arhitekti, projekt menadžera, web accounta, web urednika do frontend i backend developera imali su odeljak za sve.  U Beogradu tako velikih web firmi jednostavno nema i uglavnom su to manji timovi bar iz mog izskustva.

Posle posla sam učio slovenački preko ovog online kursa, koji je dosta interesantan, mada me je nervirao taj FLASH interfejs. U učenju slovenačkog su mi puno pomoglo i Društvo Slovenaca “Kula” i njihov udžbenik sa audio fajlovima lekcija koji sam uzgred dobio na poklon.

Provodio  sam sate na JustVoip-u pričajući sa Srbijom. Ubrzo su se stvari promenile, žena je došla i period prilagodjavanja je prošao. Ona se zaposlila u jednoj agenciji za video post produkciju takodje u Ljubljani. Počeli smo zajedno da istražujemo Ljubljanu kao i njenu okolinu. Super je osećaj što je sve blizu i na par sati vožnje.  Na 45 minuta od ljubljane je Krvavec, omiljeno vikend skijalište Ljubljanačana koji skijaju ili voze board. Blizu je i more,  sat ipo vožnje kolima,  malo više ako se ide autobusom ili vozom. I Evropa je blizu i lako dostupna, samo treba vremena i para da bi se obišla i upoznala. Ljubljana jeste dosta manja od Beograda ali nije dosadna i stalno se nešto dešava, naročito leti.

Prošlo je neko vreme tokom kojeg sam skapirao da velika firma i dnevni posao nisu baš ono što meni najviše odgovara. Radeći dugo godina kao one-man-band, razvio sam potencijale koje najbolje mogu da ostvarim sam i za sebe.  U svakom slučaju više nisam stalno zaposlen, ponovo sam freelancer – ono što i trebam da budem, “freelance for life” kako kaže jedan moj prijatelj.

Kako god bilo, vreme je za povratak pisanju i blogovanju,vreme je da se počupa korov i podšiša trava. Sezonu 2 na ovom blogu započinjem sa novom wordpress temom koju vidite, a koju sam skoro završio, dizajn i kod su moji, detalje ću još popravljati u hodu( ili kodu). Promenio sam malo i koncept websajta koji je sada  malo više ličan, a malo manje poslovan, ubačeni su streamovi (Twitter,Flicker) a tu su i linkovi do drugih socijalnih mreža koje koristim. Malo ću da eksperimentišem pa ne garantujem da će ovo biti i finalni izgled.

This entry was posted in lično. Bookmark the permalink.

One Response to Povratak b(l)ogu

  1. Nikodim says:

    E pa ovo mi se mnogo svidja . Skoro da mogu da citam i bez naocara i vrlo je pregledno !
    Bravo sine Djordje !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>